Hoppa till sidans innehåll

2006 NM


Herrlandslaget NM 2006
Bakre raden fr v: Andreas B, Ulf, Jörgen, Sven-Roland, Linus, Andreas C, Niklas, Hans, Olof
Främre raden fr v: Johan, Patrick, Fredrik, Jim, Paul, Thomas, Andreas H

Fakta
Nordiska mästerskapen i UV-rugby avgjordes i Öbrohallen i Köpenhamn den 25-26/2 2006. Sverige, Norge, Danmark och Finland var närvarande med både dam- och herrlag. Matcherna var upplagda så att alla lag mötte varandra en gång i gruppspelet, resultaten därifrån avgjorde vilka två lag som sedan möttes i final alternativt bronsmatch.

Herrarnas första match var mot Norge. Norrmännen försökte som vanligt föra sitt typiska anfallsspel i vilket de inväntar en bra möjlighet att anfalla i ytan, i hörnet ovanför korgen. Tack vare de svenska yttrarna fick de inte en lugn stund och de norska anfallen blev få. Spelet höll sej istället mest på norrmannens planhalva, och efter malande anfall in mot norrmannens korg blåstes straff for kilning. Straffen sattes av Andreas Bergenholtz och i slutet av första halvlek började norrmannens ork att tryta med två spelmål som följd (av Jim Nilsson och Hans Jonsson). Andra halvlek fortsatte i samma anda med ytterligare två spelmål (av Linus Norén coh Olof Bertilsson). Efter en svensk utvisning i slutminuterna lyckas dock Norge reducera till 5-1 vilket blev matchens slutresultat.

Lördagens andra match spelades mot Danmark som tycktes ha ett relativt starkt lag. Därtill hade de fördelen att spela på hemmaplan. Danskarnas spelstil är helt motsatt Norges - ett tufft, aggressivt och direkt spel med mindre samspel och finess. Detta ledde till att första halvlek utgjordes av många närkamper och brottning. Med knappt två minuter kvar petar Paul Lyly in 1-0. Danskarna var inte långt efter och kvitterade in 1-1 bara trettio sekunder senare. I andra halvlek började det svenska passningsspelet att ge ett övertag och fem minuter senare trycker Niklas Eriksson in 2-1. Spelet höll sej sedan huvudsakligen på danskarnas sida och i en snabb kontring hängde inte vattendomarna med och såg inte att bollen studsade i botten av den danska korgen innan målvakten fiskade upp den. Matchen slutade således 2-1.

Efter en god natts sömn väntade matchen mot de regerande Europamästarna - Finland. Det finska spelet tycks vara likt det svenska, med skillnad for att man exempelvis gärna låter folk ta plats framme vid korgen, sittandes bredvid korgen med magen vänd in mot planen. Första halvlek bjöd på snabbt spel med många vändningar och inte förrän i slutminuterna så lyckades Hans Jonsson göra 1-0. Några minuter in i andra halvlek följde två snabba mål av Linus Norén och Patrik Nilsson. Med bara en minut kvar att spela fick finnarna en straff. Johan Fernlund tar straffen och en halvminut senare när straffläggaren arbetat sig trött tappar han bollen och försvinner upp mot ytan. Johan plockar upp bollen från botten, men domaren tycker då att han simmat ut från korgen och dömer utvisning samt straff. Omstraffen sätter Finland och matchen slutar 3-1.

Med tre vinster var Sverige klara för final men frågan var vilka de skulle möta. Om man bara såg till resultaten i sina egna matcher så borde Danmark vara det starkaste laget. Överraskande nog så fungerade Norges taktik bättre mot danskarna och finnarna och de vann dessa två matcher. Sverige-Norge var alltså klara för final. I Bronsmatchen tog Finland revansch på Danmark och vann med 2-1 (0-1 i grundspelet).

Så var det dags för final. Redan en bit in i matchen så märktes det att Sverige hade kvar att ge även efter två dagar av intensivt uv-rugby spelande. Pressen på norrmännen var stor och även när de tog tillbaka bollen dröjde det ofta inte länge innan de blev av med den igen. Efter fem minuter av första halvlek petar Linus Norén in 1-0 och efter ytterligare sex minuter gjorde Andreas Bergenholtz 2-0. Norge var märkbart trötta i slutet av första halvlek och med en ökande irritation på deras avbytarbank görs två mål de två sista minuterna (Andreas Bergenholtz, Niklas Eriksson). Målkalaset fortsatte i andra halvlek da inom loppet av en minut Linus Norén och Niklas Eriksson gjorde 5-0 respektive 6-0. I en kontring över hela planen gjorde sedan Andreas Bergenholtz det sista målet och finalen slutade med hela 7-0 till Sverige. Ovanligt nog så blev det alltså större siffror i finalen än i någon av de andra herrmatcherna under mästerskapet. Ett sådant resultat i en final i Nordiska Mästerskapen bådar gott inför framtiden.

Resultat
1. Sverige
2. Norge
3. Finland
4. Danmark

Sverige-Norge       5-1
Danmark-Finland 1-0
Sverige-Danmark 2-1
Norge-Finland 2-1  
Sverige-Finland 3-1
Danmark-Norge 1-2
Danmark-Finland 1-2   (Bronsmatch)
Sverige-Norge 7-0   (Final)

Truppen
1. Sven-Roland Aminoff Felix DF
2. Andreas Höglund Uppsala DS El rio
3. Jörgen Persson SDK Malmö Triton
4. Hans Jonsson Linköpings SDK
5. Johan Fernlund SDK Malmö Triton
6. Patrick Nilsson Uppsala DS El rio
7. Paul Lyly Sydkustens SDK
8. Niklas Eriksson Sydkustens SDK
9. Olof Bertilsson SDK Malmö Triton
10. Ulf Ridell SDK Malmö Triton
11. Fredrik Åström Lagledare Uppsala DS El rio
12. Jim Nilsson Felix DF
13. Andreas Corlin Förbundskapten Sydkustens SDK
14. Andreas Bergenholtz Ass. Förbundskapten SDK Malmö Triton
15. Linus Norén Sydkustens SDK
Johan Olsson Reserv Uppsala DS El rio
Bengt Olsson Reserv Linköpings SDK
Thomas Lyckberg Reserv Uddevalla
Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:49 Skribent: Manuel Tito de Morais

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px