Hoppa till sidans innehåll

Brons till svenska damerna i UV-rugby EM

12 JUL 2017 09:22
Svenskt jävlar anamma vann över finskt sisu
  • Skapad: 12 JUL 2017 09:22

Efter en intensiv vecka i Finland och EM i undervattensrugby vann svenska damlandslaget matchen om tredjepris mot Finland och kunde åka hem med en bronsmedalj runt halsen.

I slutet av juni samlades åtta nationer i Pirkolanta Uimahalli i Helsingfors för att göra upp om medaljerna i EM i undervattensrugby. För första gången i uv-rugbyhistorien var antalet damlag fler än herrlag, åtta respektive sju.

De svenska damerna öppnade EM starkt och vann sina två första matcher överlägset. 22−0 mot Spanien och 14−0 mot Österrike. Med i gruppen fanns dock även Tyskland och där mötte damerna ett betydligt hårdare motstånd i matchen om gruppsegern. Tyskorna vann med 1−3 där det svenska målet sattes i slutminuterna efter av en kämparinsats av nummer 33 Johanna Tappert. Semifinalplatsen var aldrig hotad men istället för att sluta som gruppetta och möta Finland fick nu svenskorna ta sig an den andra gruppens vinnare − Norge. En inte omöjlig, men historiskt sett tuff, motståndare. Tyvärr visade sig norskorna vara snäppet starkare denna gång och vann semin med 0−3.

Spännande bronsmatch i tre akter

Det blev en rafflande bronsmatch mot finska damerna där tufft och bra försvarsspel från båda lagen resulterade i mästerskapsrekord i antalet avblåsningar för friboll och när slutsignalen gick stod det 0−0. 0−0 var även resultatet efter 15 minuters förlängning med så kallad sudden death. Återstod straffavgörande. Ett taggat Sverige satte alla sina chanser och vann till slut bronsmatchen med 3−1. Målgörare för Sverige var Ann-Sofi Krakau, Caroline Åhman och Therese Blennert.

Guldet gick slutligen till Norge som vann finalen mot Tyskland med 2−0.

Svenskor toppade skytteligan

Meriterade Ann-Sofi Krakau vann EM:s skytteliga för damerna. Ann-Sofi lyckades trycka ner bollen i korg inte mindre än 11 gånger och hedrades med ett par uv-rugbyfenor från Waterway. På topp-3 hamnade även Caroline Åhman och Johanna Tappert med 8 respektive 6 mål.

Nytt vid rodret

Damlandslagets förbundskapten Mats Stuxberg väljer nu efter två år att fokusera på familjen och tackar för sig i landslagssammanhang, uv-rugbyn fortsätter han dock med sitt hemmalag Bromma Caviar. Ett NM-silver, silver i Gotland cup och ett EM-brons är ett snyggt facit − tack Mats! Assisterande förbundskapten Marlene Kaas kommer fortsätta det fina arbetet och driva damlandslaget vidare mot NM 2018 och VM 2019. Vem som blir hennes parkamrat i detta arbete är i skrivande stund inte bestämt.

Herrarna på 4e plats

Även herrlandslaget spelade om bronset men drog tyvärr det kortare strået. Matchen mot Tyskland slutade med 0-6 till motståndarlaget.

Guldet gick även hos herrarna till Norge som vann över Danmark med 1−0.

Text och foto: Nr 55 Fialotta Bratt

Skribent: Ingvar Josefsson
E-post: Adressen Gömd

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px