Hoppa till sidans innehåll

Kort rapport från UWR Academy 2018

15 APR 2019 10:57
 • Uppdaterad: 15 APR 2019 10:57

Kort rapport från UWR Academy, 2018-11-22, kl. 14.30-19.30

Marcus bad mig (Kajsa) att representera Sverige på UWR Academy då han inte kunde komma ifrån. Nedan följer mina anteckningar.

Hör gärna av dig om du har frågor om något nedan.

Mvh

Kajsa

Intro (från Kajsa, inte del av själva dagen):

UWR Academy kördes första gången 2017. Tanken med forumet är att kunna diskutera och dela erfarenheter runt olika UWR områden internationellt och på  detta sätt driva sporten framåt. Vilka är där? De flesta länder som är med på CC har minst en representant på plats. Singapore var på plats med båda hela sina lag och Australien var också där med flera spelare. Det är inte så att man representerar sitt land, utan detta är ett tillfälle att få lyssna på bra och intressanta föreläsningar om UV-rugby.

Själva dagen:
Vi började med lite mingel tid där vi i olika grupper presenterade vilka vi är, position, varför vi är här och förväntningar. Intressant att se är att i stort sett alla lagen som är på plats på årets CC är representerade. Flest är Singapore som är här med alla från båda lagen 

Första föreläsningen handlade om ”Train your body, train your mind” och hölls av ”Jorge Franco”, som leder både dam och herrlaget i JVM för Colombia.

 • Mycket handlar om mindset, hitta tillbaka till positiva tankar ,bryta negativt tänkande. Olika verktyg introducerades till lagen och på varje läger inför VM så avsattes tid för mental träning. Det handlade även om att tänka sig olika situationer och hur man agerar, ex en straff. Hjärnan förstår inte skillnaden mellan att faktiskt göra en handling som att tänka att vi gör den. Detta gör att vi kan ”träna” när vi vill och vi är inte beroende av om vi bara har tillgång till UVR två gånger per vecka. Vi fick testa att tänka oss igenom en straff som ledes av honom, från när vi ligger i mitten av poolen, domaren startar, tills vi har gjort mål.
 • Programmera om: rensa icke positiva moment. Här handlar det om att tänka sig ett annat slut än det som faktiskt skett.
 • Vi fick också göra en team buildning övning där vi var ca 10 personer som inte fick titta eller prata och skulle gå runt i lokalen som en lång orm (hållande varandra i händerna). Vissa hinder sattes upp som ex bara den första behövde gå under och sedan togs det bort, men övriga duckade ändå pga signalerna från den som gick först.
 • Främsta målet med mental träning är att kunna hantera de olika situationer som uppstår under en match och få ut det mesta av dig själv och laget. Även för att lära dig dina styrkor och svagheter och hantera dina känslor. Du skall vara i kontroll av dig själv, det är inte dina känslor som skall kontrollera dig.
 • Det handlar även om vår andning, dvs att få in den djupa andningen och komma bort från den ”låga”.
 • Andra områden: avslappning, team building, tänka sig in i en situation (som att det är dags att spela final) - allt för att dra nervositeten för att vara i en situation för första gången). Russinövningen.

WC Graaz 2019 insight – Julia Braunegg

 • 25/7 – 3/8 (10 dagar), inkluderar 2 träningsdagar
 • Beror dock på hur många lag som registrerar sig, 24/4 är dead line för anmälan, betalning skall ske samtidigt. Ingen kvalificering krävs, målet är minst 6 matcher per lag, tanken är 4 grupper med 4-5 lag, de senaste 4-5 VM. Gruppindelningen sker inom några veckor efter sista anmälningsdagen.
 • Bassängen: 16*9*
 • Det finns även pool utomhus som går att hyra. Bokningen sker via organisatörerna och kan ske så snart man har registrerat.
 • Målen kommer inte att vara fastskruvade, men kommer att ha vikter i korgen och arrangörerna kommer göra vad de kan för att de inte skall röra på sig.
 • Det kommer att finnas en cafeteria vid poolen, lunch/middag för 7 EUR. Det kommer att finnas en kött, en vegetarisk och en vegan rätt.
 • WiFi kommer att finnas vid poolen, även staden har ett fritt WiFi.
 • Det finns bastu, men till extra kostnad.
 • Officiell inbjudan kommer att komma. Valda hotell ligger nära poolen, 15-20 min gångväg, eller 5 min med lokaltransport. Alla kommer att få fria transportbiljetter.
 • Streaming kommer att vara tillgänglig efter varje dag.
 • Jerseys: främst för ”publiken” och media. Extra jerseys finns vid poolen. Det kommer att finnas någon som kan laga trasiga jerseys vid poolen. Layouten skall skickas för godkännande till CMAS UWR Commission.
 • Yngsta ålder är 15 år.
 • En kontaktperson behövs per land som kan skicka pressnotiser.
 • Kort behövs av alla spelare och coacher, torra och utan mask.
 • Sjukvård: first aid och ambulans finns vid poolen, sjukhus inom några minuter gångväg,
 • Volontärer är välkomna, mat, boende och T-shirt utgår. 

Kinematic characterization of the backstroke gesture in UWR, through a 2D analysis with athletes of the club Orcas, Medellin, Colombia – Samuel José Gaviria

High speed = score goals successfully

Backstroke gesture (göra mål genom att stöta med huvud/axel mot ryggen på målvakt) = vanligaste sättet att göra mål

En undersökning är gjord på de som gör mål och de som inte gör mål, men även på kroppsvinkel och vart bollen skall placeras i jämförelse med målet (inte för nära, inte för långt bort), samt hur högt bollen lyfts över målet, huvudets placering, rekommendationen är att huvudet används för att lyfta eller att huvudet är på sidan mot väggen, INTE ut mot spelplanen (risk att om målis snurrar så får spelaren fel vinkel, använd båda händerna, mindre risk att bli av med den, stöten skall vara precis över kanten på korgen (inte för högt upp på målis), armbågar bör vara nära kroppen för att få ut max effekt, benen skall vara i rak linje med kroppen för att få ut max effekt. 

Injuries in UWR – A study to better understand then & overload damage – Felicitas Minnermann

Resultat från en studie presenterades som har gjorts angående skador inom UVR, baserat på underlag från ett frågeformulär gjort på EM i Helsingfors and förra årets CC. De flesta spelar på Internationell eller Elitnivå. Ungefär lika många tjejer som killar har svarat.

De flesta skador som inträffar:

 • Huvud: 45%,
 • Fingrar: 23%,
 • Överkropp (nacke/revben):  15%.

Dock så består de flesta av ovan skador av blåmärken och rivsår: 47%. Frakturer är endast knappa 2%. Killar har generellt sätt fler skador än tjejer, särskilt mot huvudet. OBS! Huvudskador inkluderar öron, näsblod, tänder osv, dock inte nacken. Tjejer har fler skador av fingrar och ben samt ”simmar öron”.

Changing the rules & how to adapt UWR to audience – Manne

Manne presenterade statistik som han har samlat in angående antal domare, domarkurser etc runt om i världen, han presenterade även den kurs som vi höll i Colombia, CMAS domarstege, beslutade regelförslag från 2015 och 2017, föreslagna regelförslag 2019, idéer hur vi kan göra sporten mer intressant för åskådare samt idéer på hur vi kan få färre skador inom sporten.

Hör gärna av dig om du har frågor angående någon av ovan presnetationer!

Mvh

Kajsa Lindman

UV-rugby kommitten

Skribent: Kajsa Lindman
E-post: This is a mailto link

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px