Hoppa till sidans innehåll

Serie


Öppen serie

UV-rugbykommittén har under tidigare år lyft frågan om översyn av serieorganisation samt begränsning för spelare att spela för flera klubbar i serie- och slutspel. Kommitténs ambition är att så många lag som möjligt är aktiva i seriespel.

Säsongen kommer att organiseras utifrån samma grundkoncept som föregående säsong med uppdelning i två regioner Nordöstra och Sydvästra. Serien benämns Svenska UV-rugbyligan (SUL) och är öppen för alla att delta i. För att stödja lag som har svårt att få ihop spelare till seriespel kommer det tillåtas att spelare spelar med olika lag under seriespel.

Uv-rugbyligan i den nordöstra regionen spelas i dubbelmöten där omgångarna spelas med tre av fyra lag och organiseras av ett av deltagande lagen. Deltagande lag kommer att arrangera en omgång var. Nationella regler och tidigare dispenser för spelplan gäller. Nya dispenser söks hos UV-kommittén.

I de sydöstra ligan kommer endast två omgångar att spelas. De arrangerande lagen har eget mandat att bestämma upplägget.

Specialregel tillämpas gällande storlek på boll. I UV-rugbyligan finns möjlighet att välja storlek på boll. Kommer lagen överens om spel med stor boll alternativt liten boll genomförs matchen med denna överenskomna boll. Kommer man inte överens avgör lottning vilken boll som ska spelas med.

Damer

Damernas serie genomförs under två helger där lag möter varandra i en enkelserie följt av placeringsmatcher som kval till SM-slutspel.   

SM-slutspel

På herrsidan riktar sig svenska mästerskapet till klubblag som är anslutna till Svenska Sportdykarförbundet. De klubbar som vill delta i SM-slutspel anmäler detta senast 31 december till UV-kommittén genom anvisad anmälningsblankett.

Regelverk för SM-slutspel begränsar möjlighet för klubbarna att ta in spelare för att förstärka upp sitt lag till slutspel:

  • §1  Senast den 31 december anmäler klubbarna en spelartrupp som innebär att spelarna är knutna till en bestämd klubb under slutspel. De spelare som ingår i spelartruppen ska vara aktiva klubbmedlemmar i respektive lag. Den spelartrupp som anmäls inför säsongen ska godkännas av UV-kommittén.   
  • §2  Under våren (från och med 1 januari till och med det att SM-slutspel genomförts) är spelarövergångar inte tillåtna.
  • §3  Nytillkomna spelare som klubben vill tillföra sin spelartrupp ska anmälas till kommittén för godkännande. Dessa spelare får inte vara registrerade i en spelartrupp för någon annan klubb.

Regelverket gäller även för icke svenska medborgare som ska anmälas till kommittén för godkännande. Spelare som är aktiva i lag i något annat land tillåts inte att delta i SM-slutspel. 

Damerna har dispens från regelverket att klubblaget som ska vara anslutet till Svenska Sportdykarförbundet. Damerna anmäler ett lag inför säsong som förbinder sig att delta i seriespel och eventuellt SM-slutspel.    

Genomförande

SM-slutspelet inleds med en enkelserie där alla deltagande lag möter varandra. Utifrån resultat och målskillnad kvalificerar sig Lag 1 och 2 till en direkt avgörande final och lag 3 och 4 möts i spel om tredje pris. 

Arrangör för SM-slutspel utses av kommittén.

Straffläggning

På senare tid har det uppkommit svimningar i samband med straffläggning vid avgörande av match vid lika resultat. För att begränsa detta införs en begränsnings-regel som innebär att straffläggare inte tillåts att gå upp och hämta luft under aktiv straff och den maximala tiden för straffen begränsas till 40 sekunder.

Domare

Förbundet har för avsikt att hålla med domare till respektive omgång men till följd av domarbrist kan deltagande lag få hjälpa till med i huvudsak landdomare. Utsedd domare från kommittén har rätt till reseersättning och alla som dömer har rätt till 125 kr per match i domararvode.

Licensavgifter

Systemet med licensavgifter är beslutat av SSDF:s förbundsstyrelse. Arbete pågår för att ändra besluten men för kommande säsong kvarstår beslutet.

Inför SM-slutspel ansvarar klubbarna för att licensavgift betalas för de spelare som representerar klubben. Inför slutspel kommer klubbarna få ut underlag över vilka spelare som betalat licens i anmäld spelartrupp.

För deltagande i seriespel ansvarar den enskilde spelaren för att licensavgift betalas. Klubbarna kommer löpande att tillsändas underlag för de spelare som är licensierade för spel.

Dispens ges för 3 spelare per serieomgång som ges möjlighet till provspel. En enskild spelare kan bara ges dispens för spel utan betald licens vid en serieomgång.

Licensavgifter finansierar bl a klubbarnas anmälningsavgift till seriespel. Det innebär att det inte kostar något för klubbarna att delta i seriespel.

Licensavgift för senior    300 kr

Licensavgift för junior     100 kr

Dagens sätt att betala tävlingslicenser är svårhanterligt för föreningar och kommittén att hantera. Kansliet har sett över hanteringen av licensavgifter och kommer att ge klubbar möjlighet att betala flera licenser vid ett och samma tillfälle för en grupp namngivna spelare.  

Anmälan till SM-slutspel

Anmälan senast 31 december till mailadress This is a mailto link genom anmälningsblanketten.


Matchprotokoll skrivs online i en förifylld mall och sparas i Google Drive.

Separata juniorserier saknas. Dock spelas årligen SM för såväl yngre- som äldre juniorer.

För mer detaljerad information om UV-Rugbyns seriespel hänvisas till SSDF:s Bestämmelser för UV-rugby.

Är din förening intresserad av att arrangera SM? SSDF har tagit fram en handledning för inspiration.

Robin van Trigt

Grenledare serie

Serieomgång i Katrineholm.

Uppdaterad: 26 FEB 2020 15:21 Skribent: Seriegrenen

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px