Hoppa till sidans innehåll

2001 EM


Bild - Damlandslaget EM 2001
Övre raden: Frida, Anna, Linda, Caroline, Johanna, Madeleine, Ann-Sofi, Ulrica
Nedre raden: Åsa, Helena, Maria, Elin, Ing-Mari, Erika, Stina-Cajsa 

Fakta
Mästerskapet spelades i Sandefjord, Norge den 4-9 juni 2001.

BRÅNNS BRONS
Så var vi tillbaka i Sandefjord för att spela de Europeiska Mästerskapen i undervattensrugby. Förra gången vi var här var på NM:et år 2000. Hur skulle det gå den här gången? Svenska damlandslaget bestod av: Anna Överby, Ann-Sofi Krakau, Caroline Åhman, Elin Reepalu, Erika Ström, Frida Gillberg, Helena Wilhelmsson, Ing-Marie Lindholm, Johanna Lundqvist, Linda Zetterlund, Madeleine Bengtsson, Maria Olsson, Stina-Cajsa Olsson, Ulrika Blom, Åsa Gustafsson. Vår tränare var självklart Magnus Brånn, och till sin hjälp hade han Göran Larsson (en av de ”gamla” landslagstränarna).

Deltagande lag på damsidan var Sverige, Norge och Tyskland. Tyvärr kunde Danmark och Finland inte komma och på grund av att det var så få lag spelades en dubbelserie. Vinnaren av den gick direkt till final, och de andra två lagen spelade ytterligare en match om den andra finalplatsen.

Förberedelser
Vi anlände fredagen den sjätte juni, men då invigningen var först på måndagen hade vi två lediga dagar. Det var skönt att ha den tiden på sig, dels för att få ihop laget och dels för att samla sig och förbereda sig för det man kommit dit för, att spela undervattensrugby.

På måndagsförmiddagen fanns det tid till att testa bassängen. Det kändes bra att komma i vattnet, känna på bollen och se hur bassängen såg ut.

Senare på dagen var det invigning som ägde rum i en anläggning intill simhallen. Den gick föredömligt snabbt och smidigt till skillnad från invigningen på VM:et i Essen -99, då ett långt tal på engelska, tyska och spanska hölls. Högtidligt, men svettigt.

Matcherna börjar
På morgonen vaknade vi förväntansfulla. Nu var det dags! Men innan vi begav oss till simhallen firade vi Göran med sång och bakelse, eftersom han fyllde 35 år.

Vår allra första match gick mot de fruktade norskorna. De har en speciell spelstil som går ut på att ligga och bolla i ytan i den hörna som inte är vid avbytarzonen, och vänta på rätt läge att gå in på mål. Matchen började bra, vi tog utsimmet och låg, till skillnad från under NM:et, i anfall. Tyvärr vände det och vi fick ligga en hel del i försvar, även om bollen stundvis var vår. Matchen slutade med 5-0 till Norge.

På kvällen blev födelsedagsgrisen Göran firad igen, tillsammans med Ann-Sofi, som tog studenten.

Dagen därpå skulle vi möta tyskorna. Även om de är fysiskt starka är de något ”lättare” att möta än norskorna. Deras spel är mer likt vårt, då de i sitt anfallsspel samlar sig på botten framför korgen. Många hade aldrig mött tyskorna förut så det skulle bli intressant att se hur det gick. Under första halvlek gjorde de två mål, vilka kanske hade kunnat undvikas, med tanke på hur mycket bättre vi spelade i andra halvlek. Trots att vi då fick många fribollar och fem utvisningar emot oss (vilket innebär att vi spelade tio av femton minuter med endast fem spelare i vattnet!) släppte vi ändå inte in några mål. Som om det inte var nog med alla utvisningar fick vi dessutom en straff emot oss. Vår första strafftagare, Åsa Gustafsson, hoppade i vattnet, men efter en stund utvisades hon för ruff. Vi tror att hon hade tagit den om hon fått fortsätta. Andra strafftagare var Ann-Sofi Krakau som nästan hela tiden utav straffen var nere på bottnen, men till slut lyckades hon ta med sig både bollen och tyskan upp till ytan. Några sekunder senare tog strafftiden slut. Därmed blev slutresultatet 2-0 till Tyskland.

En tuff dag
På torsdagen hade vi två matcher. Först skulle vi möta Norge igen och vår taktik var att backarna skulle vara relativt defensiva och att anfallarna inte skulle jaga sig trötta utan invänta rätt ögonblick och knipa bollen. Vill man sedan göra mål (och det vill man) är det enklaste sättet att göra en snabb kontring eftersom norskorna ligger med praktiskt taget hela laget över mittlinjen. Vi spelade inte som planerat utan föll för norskornas taktik och gick ut och jagade alldeles för mycket. Matchen slutade med 11-0. Vi hade inte alls rätt kämparglöd och gav upp alldeles för snabbt. Efter denna match fick vi en rejäl (och välförtjänt) utskällning av våra tränare.

Men dagen var inte slut än, för vi hade tyskorna kvar att möta. Lite slitna efter den tidigare matchen, men ändå laddade efter uppläxningen, hoppade vi i vattnet. I denna match kunde vi spela vårt eget spel utan att behöva tänka så mycket på det andra lagets taktik. Tyskorna vann ändå med 3-0.

Final?
När dubbelserien var avslutad hade Tyskland gått direkt till final och på fredagen skulle vi möta Norge, igen. Efter att ha spelat ihop i en vecka var vi ett helt annat lag. Tyvärr räckte det inte hela vägen, men vi släppte i alla fall in färre mål än vad vi gjort på de tidigare matcherna mot norskorna. Slutresultatet blev 3-0 till dem.

Trots att det var tråkigt att bara tre damlag kom så var det en bra erfarenhet för ett så pass nytt lag som vårt. I och med dubbelserien fick alla i laget chans att spela mot både norskorna och tyskorna.

Finaldagen
Lördagen den nionde juni spelades finalerna, och det enda vi kunde göra var att titta på. Först ut var damerna. Det var en mycket jämn match. Norskorna tryckte på hela tiden, men till slut fick tyskorna en kontringschans och ingen syntes till i det norska försvaret. När tyskan var en meter från korgen hann målvakten ner och fick tag i hennes fot, en liten dragkamp uppstod, tyskan vann och det blev mål. Därmed var Tyskland Europeiska Mästare 2001.

Sedan var det herrfinal mellan Sverige och Finland och vi var hejarklack. Självklart var matchen mycket spännande och under sudden death, då finnarna hade en utvisad, gjorde Niklas Johansson det avgörande målet. Svenska herrarna var Europeiska Mästare 2001.

Tack tack! Vi vill tacka Magnus Brånn för den gångna tiden. Två år med läger, NM och nu ett EM. Vi hoppas att han vet hur mycket vi uppskattat att ha haft honom som tränare och önskar honom lycka till i framtiden! Hoppas vi ses på NM 2002!

Ann-Sofi Krakau och Helena Wilhelmsson
två glada bronsmedaljörer!

Resultat
1. Tyskland
2. Norge
3. Sverige

Tyskland-Norge 1-0
Sverige-Norge 0-5
Tyskland-Sverige 2-0
Tyskland-Norge 1-1
Sverige-Norge 0-11
Tyskland-Sverige 3-0
Norge-Sverige 3-0   (Förloraren blir 3:a)
Tyskland-Norge 1-0   (Final)

Truppen
1. Linda Zetterlund Felix DF
2. Anna Överby Isbjörnarna
3. Åsa Gustafsson Aqualund
4. Frida Gillberg Felix DF
5. Ing-Marie Lindholm Felix DF
6. Ann-Sofi Krakau SDK Malmö Triton
7. Erika Ström Felix DF
8. Helena Wilhelmsson DIB Carlskrona
9. Madeleine Bengtsson Felix DF
10. Caroline Åhman Isbjörnarna
11. Johanna Lundqvist Växjö SDK
12. Maria Olsson DIB Carlskrona
13. Elin Reepalu SDK Malmö Triton
14. Ulrika Blom DIB Carlskrona
15. Stina-Cajsa Olsson Felix DF
Göran Larsson Ledare Götene/Lidköping
Magnus Brånn Ledare Götene/Lidköping
Uppdaterad: 06 APR 2009 19:25 Skribent: Manuel Tito de Morais

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px