Hoppa till sidans innehåll

1998 NM


Juniorlandslaget 1998
Stående fr v: Kristian, Fredrik, Johan, Ulrik, Mikael, Andreas, Patrik, Nils, Gustav, Niklas J, Martin, Jörgen, Björn
Sittande fr v: Axel, Mårten, Janne, Morgan, Niklas E, Linus


Fakta
Mästerskapet spelades i Karlskrona, Sverige den 28 november 1998.

Artikel från Sportdykaren skriven av Johan Gårdmo:

JUNIOR-NM, UV-RUGBY I KARLSKRONA
Ett lyckat mästerskap med besk eftersmak

Så har jag således änteligen tagit itu med denna artikel från juniorlandslagets NM-98 i Karlskrona. Under förra våren blev jag tillfrågad om jag ville leda Sveriges juniorlag i undervattensrugby efter Roald och Rickard, ett smickrande erbjudande och en utmaning. Efter några veckors betänketid accepterade jag erbjudandet och startade så mitt arbete genom att finna några biträdande. Vi kom underfund med att vi borde dela in Sverige i en region norr och en söder av både ekonomiska och praktiska skäl, ansvarig för region norr blev Fredrik "Tjalle" Åström och för söder Björn Johansson. Under sommaren gick en kallelse ut till samtliga klubbar om breddläger för juniorer -78 och senare, där vi höll två läger vardera för norr och söder. Jag åkte först på det norra för att skaffa mig en uppfattning om dem och sedan på det södra och tillsammans med Tjalle och Björn tog vi ut en landslagslägertrupp på 28 man för en sista uttagning i Karlskrona. Det var väldigt roligt att se återväxten inom uv-rugbyn är god och att vi återigen börjar få upp en stor bredd, totalt hade vi 79 juniorer på våra läger.

Till landslagslägret så kom 26 man som alla var hungriga över att ta en plats i landslaget, och under långa timmar så kämpade alla och allteftersom så växte en trupp fram. När vi sedan bröt på söndagen så hade vi en trupp på 18 man klar, vilka fick en veckas vila innan vi återsamlades i Karlskrona.

Våran tanke var att vi skulle samla laget så tidigt som möjligt och försöka bygga upp en bra lagmoral och ha en möjlighet att träna ihop samt att vi skulle hinna med en kul också. Vår bosättning blev en del av marinbasens Bataljon af Trollö uti örlogsstaden Karlskrona. Förutom dubbla träningspass per dag så fyllde vi ut tiden med besök på det nya Marinmuseet, dyktanken, bowling, fotboll, caféer etc allt för att få en så trevlig tid tillsammans som möjligt.

Så var det dags för mästerskap med invigning på fredagskvällen till tonerna av Star Wars i en mysig undervattensbelyst hall. Efter denna invigning kände vi på vattnet en sista gång innan det var dags för match följande dag. Vi inledde på lördag morgon mot Danskarna, en match vi skulle vinna och vilket vi gjorde med övertygande 13-0. Sedan var det Finnarnas tur att ta sig an Danmark, seger med 7-0. Under tiden hade vi varit och lunchat samt vilade på Trollö inför våran match mot Finland. Denna match blev betydligt tuffare men vi var det bättre laget och hade kontroll över händelserna, och med två mål av Niklas Johansson och ett av Patrik fastställdes slutresultatet till 3-0. Detta innebar att vi skulle möta Finland i final vilken spelades på kvällen, men vad var det som hände egentligen?

Final kl.19.00 Sverige-Finland, domare två finska och en svensk, vi var laddade och helt övertygade om att vi skulle vinna denna match, MEN. Det började hårt finnarna tog kommando i ett par minuter men sedan flyttade vi upp spelet och tog över mer och mer. Vi behöll trycket och chanserna löste av varandra det var bara en tidsfråga innan det skulle bli mål, då tutar den finkse vattendomaren, 2 min utvisning på en svensk. Finnarna flyttar upp och det hinner bara gå några sekunder innan den finska domaren åter tutar, en ny svensk till utvisningsbåset. Nu var vi två man mindre i 1.47 vilket vi höll undan på men precis när femte spelaren kom i vattnet så gjorde finnarna 0-1, vilken madrömsstart. Men vi flyttade upp våra positioner igen och tog åter över spelet men så fort det började bli riktiga målchanser så blåstes det av och vi fick friboll emot oss. När det var två minuter kvar av första halvlek så gjorde Linus Norén ett solo-genombrott och utjämnade till 1-1. Halvtid, alla oerhört stressade och förbannade på avblåsningarna och utvisningarna som dömts, var tvungen att försöka lugna truppen och få dem att koncentrera sig på spelet och inte på domaren. Dags för andra halvlek, vi visste att vi var det bättre laget det gällde nu att ha tålamod och rulla runt tills lägena kom, sagt och gjort vi tog åter kommandot men nu verkade det sprida sig en nervorsitet bland spelarna alla ville avgöra och började tappa spelet mer och mer. Så hörs åter signaler från botten, svensk back utvisad höll i korg? Strax efter ytterligare en utvisning för samma sak, nu hade två backar utvisade under 1.48, time-out var redan tagen nervorsiteten spred sig. I med Jörgen och Andreas samt två vänstrar för att försöka hålla tätt, finnarna kom oerhört nära tre fyra gånger men vi klarade dubbelut-visningen och kunde ta tag i spelet igen. Nu var vi både fysiskt och psykiskt trötta och gjorde flera misstag, och återigen åkte vi på utvisning efter utvisning, man kan ju undra om det inte fanns en räv bakom någons öra. Perioden slut fem minuters paus och en chans att coacha igen, vi gick igenom en av varianterna vi tränat på och toppade upp laget. Så gick signalen för 15 minuter sudden-death, finnarna vann utsimmet och hade trycket de första minuterna men blev sedan avblåsta för holding, svensk friboll. Nu kom toppningen och varianten vi tränat på, vi rullade in och precis i det ögonblick stöten skulle komma så blåste, ja ni vet vem av och fullständigt oförklarligt visade ut Kristian för attack på utrustning. Detta tog knäcken på grabbarna och snart hade finnarna avgjort i sudden, ett ögonblick som var oerhört tungt för oss alla.

Men om man så här i efterhand summerar så kanske det fanns ett par saker man kunde gjort annorlunda, men vi lyckades att svetsa ihop en kanontrupp och vi hade fem otroligt roliga och trevliga dagar tillsammans, och om jag skriver: bowling, dyktanken, mattrugby, uv-match mot danskar i fontänen, sweet home alabama, stripp, Axel etc så kommer de som medverkade att dra lite på läpparna och minnas NM i Karlskrona med ett leende på läpparna.

Tack igen för alla som medverkade och tack så mycket för ett bra arrangemang av Carlskrona Sportdykarklubb D.I.B

Resultat
1. Finland
2. Sverige
3. Danmark

Sverige-Danmark 13-0
Finland-Danmark 7-0
Sverige-Finland 3-0
Sverige-Finland    1-2   (Final)


Truppen

1. Kristian Sörensson   SDK Malmö Triton
2. Martin Johansson   DS El Rio
3. Andreas Corlin   Sydkustens SDK
4. Mikael Andersson   DIB Carlskrona
5. Linus Norén   DIB Carlskrona
6. Jörgen Persson    SDK Malmö Triton
7. Patrik Ericsson   SDK Malmö Triton
8. Mårten Kindlund   DIB Carlskrona
9. Axel af Petersen   SDK Isbjörnarna
10. Niklas Eriksson   Sydkusten
11. Morgan Löwenthal   Växjö SDK
12. Niklas Johansson   SDK Malmö Triton
13. Janne Spasic   Felix DF
14. Ulrik Engerström   Götene/Lidköping
15. Nils Lennartsson   Götene/Lidköping
  Fredrik Hansson Reserv SDK Malmö Triton
  Filip Ribbenberg Reserv DS El Rio
  Gustav Paringer Reserv SDK Isbjörnarna
  Johan Gårdmo Ledare  
  Björn Johansson Ledare  


Källor
Johan Gårdmo
Sportdykaren 3/99
Fredrik Åström

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:49 Skribent: Manuel Tito de Morais

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px