Hoppa till sidans innehåll

UV-rugby kommitténs historia


Denna text skrevs ihop av ett antal personer i UV-rugbysverige för Sportdykaren 2008/2 i samband med SSDF:s 50-års firande. 

Undervattensrugby är nästan lika gamalt som SSDF. Det vi vet är att det hela började i Tyskland och troligen 1961 i Köln där en Ludwig von Bersuda tog initiativ till "Den Kölnska varianten" som bestod av ett nät, 1m ovan botten, som mål och en vattenfylld boll.

Sportens utveckling
Åren efteråt marknadsförs sporten av Dr. Frans Josef Grimmeisen och den första kända matchen mellan två lag spelas den fjärde oktober 1964 mellan DRLG Mülheim och DUC Duisburg. Den matchen slutade 2-5. Tyskarna startar också den första cupen för klubblag 1965, som då hette "Kampen om Guldbollen" men idag bytt namn till Mülheim cup.

I Sverige börjar man spela säsongen 1969/1970. Sveriges äldsta cup, Dacke-cupen, spelades för första gången 1974 eller 1975. Alingsås cup spelas för första gången 1976, byter sedan namn till Frölunda cup och heter idag Felix cup. I norden heter sporten UV-polo och spelades enligt nordiska regler. Den första Nordiska Cupen spelades 1973 och var en cup för mästarlagen.

Dacke-cupen 1977 var den första tävlingen om spelades med sex spelare (istället för fyra). Detta var första gången som hela Sverigeeliten var på plats. Förhandssnacket var sådant att "nu blir det svårt för DK Polar att vinna eftersom de har så få (men bra) spelare". Resultatet blev det omvända. Polar vann Dacke-cupen ännu mer övertygande än tidigare år. Cupen gav dessutom en indikation om att SM:et även denna säsong skulle vinnas av Polar. Vilket även visade sig stämma när det väl blev dags för SM som spelades med sex personer för första gången (dvs 1978). Polar vann återigen. Det som var lite märkligt var att nordiska mästerskapet det året fortfarande spelades med 4 man eftersom alla nordiska länder inte börjat med sex man ännu, mästerskapet spelades dessutom i juni vilket gjorde den säsongen onödigt lång...

Mästerskap
De första riksmästerskapen i Sverige spelas 1971 för herrar och 1987 för damer. Herrarna får SM status 1974 och damerna 1999. SM för äldre och yngre juniorer spelas för första gången 1986.

Idéen om internationella regler väcks 1975. De undervattensporter som fanns spelas med antingen boll eller puck. Bollspel förekom främst i Norden och Tyskland. En kort tid försökte man jämka ihop allt till en sport, men man gav snart upp och beslöt att ha två lagsporter inom CMAS, UV-rugby och UV-hockey.

Dåtidens mål bestod av murbrukshinkar med ett viktbälte i botten. Tror ni målen stod stilla på botten? Lägg därtill en målvakt av den lite större kalibern så trycktes öppningen ihop och möjligheten att få i en boll var ganska liten. Behovet av nya typer av mål blev en ganska prioriterad fråga någon gång i mitten av 1970-talet.

Inför säsongen 1977/1978 byter sporten namn från UV-polo till UV-rugby i norden och CMAS erkänner UV-rugby officiellt 1978 till det första internationella mästerskapet som spelas i Malmö. Danmark blir de första Europeiska Mästarna före Sverige och Tyskland. Inför detta mästerskap var man också tvungen att enas om antalet spelare i vattnet då man i Tyskland spelade med åtta spelare och i norden med fyra spelare. Resultatet blev sex spelare vilket fortfarande gäller. Man enades också om att spela med dagens typ av boll, korgar och att spela bollen ovanför ytan inte var tillåtet.

Året efter EM spelas det första nordiska mästerskapet för herrar. Eva Lodfelt var ledare för laget och kanske Sveriges första kvinnliga ledare för ett herrlandslag? Damerna kommer med 1986 och juniorerna 1987. EM för damer spelas för första gången 1987 och för juniorer 1986.

Vid världsmästerskapen har Sverige varit mycket framgångsrika. Herrarna tog sitt första VM guld 1987 vilket sedan följdes av fyra raka VM guld (91, 95, 99 & 03). Damerna har två VM guld och juniorerna tre EM guld (inget VM har spelats för juniorer). Sverige har alltid tagit medalj på VM och i det senaste VM-slutspelet tog både herrar och damer silver!

UV-rugby kommittén
1971 blev Johan Hermelin tillfågad om han kunde organisera seriespel för den nya sporten, UV-polo, som en del sportdykarklubbar börjat spela i Sverige och han blir därmed den första ordförande för sporten. Ordförande tar åren efter detta också in ansvariga för seriespelet och för domarna. De övriga grenarna innom kommittén följer efter hand och för närvarande består kommittén av sex grenar och en PR-ansvarig. Sverige har också haft en representant, Kai Sögaard, tidigt med i CMAS UW-rugby commission, som regelansvarig och har fortsatt haft representation i denna CMAS commission.

UV-rugbykommittén söker ständigt efter mer information och sportens historia. Detta vet vi. Har du annan eller mer info? Vänligen skicka oss detta.

Uppdaterad: 01 SEP 2012 20:32 Skribent: Manuel Tito de Morais

Svenska Sportdykarförbundet
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 65 15
E-post This is a mailto link
Organisations nr 802003-1723
Bankgiro 393-7836


Postadress:
Svenska Sportdykarförbundet
Posta digitalt via This is a mailto link / Fakturor skickas till This is a mailto link / Fysisk post till Barlastgatan 3
593 31 Västervik

Kontakt:
Tel: 086996515
E-post: This is a mailto link

Se all infoforossalla 240x240.jpg

Vaccinera klubben.png

dykarna140px