Gå till innehåll
Svenska Sportdykarförbundet
Svenska Sportdykarförbundet

Skolsamverkan - Rörelsesatsning i skolan

SCHOOL IN POOL - VÅR SATSNING FÖR ATT FÅ FLER BARN OCH UNGA I RÖRELSE

Vi har fått riktade bidragsmedel från Riksidrottsförbundet i syfte att kartlägga behov och strukturer mellan kommun och förening. Detta i syfte för att upprätta en skolsamverkan och få fler barn och ungdomar att upptäcka, samt bli intresserade av vår verksamhet under vattenytan.

Mellan åren 2019-2022 har 1254 skolor deltagit i projektet Skolsamverkan genom olika idrotter. Sportdykarförbundet gör det här projektet för första gången nu 2024 och vi hoppas att det ska falla väl ut så fler barn och unga får möjlighet att prova vår idrott.

Målet är att öka antalet barn och unga som idrottar i en förening och vi hoppas givetvis att ni föreningar märker av det här i er verksamhet.

Vi hoppas att vi kan hitta en samverkan mellan förening och skola/kommun som är långvarig och genom åren kan nå många barn och unga som ännu inte deltar i någon idrottsförening.

Satsningens namn inom Sportdykarförbundet? Vi har valt att kalla vårt projekt för SCHOOL IN POOL - det låter både lite fräckt och kul och vi tänker att orden kan locka barn och unga att våga delta.

Målgrupp? Alla barn och unga från Förskoleklass - åk 9 är välkomna att delta - och då via sin grundskola.

Vad krävs av en förening om man vill delta? Vill ni som förening vara delaktiga i denna satsning kontaktar ni oss på förbundet för att få all info som behövs. (Kontaktuppgifter längst ner på sidan.) Ni kan också kontakta det RF/SISU-distrikt som ni tillhör och få information via dem. Se lista här: Kontaktpersoner i våra distrikt - Riksidrottsförbundet (rf.se) Länk till annan webbplats.

Besöka skolor. Som förening besöker ni skolor vid idrottsdagar, på idrottslektioner, friluftsdagar, raster eller vid andra tillfällen då skolan tycker att det passar bra. Vid besöket introducerar ni er idrott för eleverna och låter de prova på den sport som ni brinner för.

Många idrotter känner eleverna igen från skolidrotten, men långt ifrån alla och med hjälp av Skolsamverkan får eleverna möjlighet att bredda sin kännedom om olika idrotter och sätt att röra på sig.

Aktiviteterna måste ske i samråd med skolan och i samband med att skolan slutar eller i samarbete med fritids på tex skollovet eller efter skoldagen. En lärare från skolan ska vara på plats, men det är inte säkert att hen deltar i aktiviteten. Läraren är dels där för att vara en trygg person för barnen och för att hon känner barnen och representerar skolan. Det är ni från föreningen som genomför och ansvarar för aktiviteten från start till slut och det är viktigt att ni utser en huvudansvarig från föreningen och att denne är med vid skolbesöket.

Utrustning har ni som förening med er, om ni inte kommer överens med skolan om annat. Det kan finnas möjlighet att få bidrag för att köpa in utrustning om det är nödvändigt för att prova på idrotten. Behöver ni göra inköp kontaktar ni ert RF/SISU-distrikt eller oss på förbundet så hjälper vi er i den processen.

Förenkla, vrid och vänd. Visst kan det vara så att ni får anpassa er idrott för att den ska gå att genomföra på skolan, eller i närliggande lokal. Här kan vi på Sportdykarförbundet hjälpa till med att hitta lösningar om det behövs. RF/SISU finns också behjälpliga.

Blankett delas ut. När ni som förening besöker skolor skickar skolan ut en blankett till barnens vårdnadshavare med information om er idrott samt kontaktuppgifter till er förening. Det här är ett sätt att förenkla kontakten mellan hem och förening, så de intresserade kan ta steget att komma till er förening efter att de provat idrotten i samband med skolan. (Ni som IF fyller i vad som ska stå på blanketten.)

Hur jobbar förbundet med det här?

Vi har hittills bjudit in föreningar i Skåne samt Västra Götaland. Eftersom vi inte haft ett liknande projekt tidigare valde vi att avgränsa vårt område till en början. Inbjudan till en digital träff skickades ut till samtiga föreningar i dessa distrikt. Träffen gjordes i samarbete med RF/SISU-distrikten varpå Skåne var först ut med sina 18 föreningar. Knappt en månad efter Skåne fick Västra Götalands föreningar, 25 stycken, en inbjudan.

Vi har påbörjat ett samarbete med RF/SISU i Östergötland och Uppland och hoppas få fler distrikt och föreningar att engagera sig i det här.

Nu välkomnar vi alla föreningar att starta upp detta med Skolsamverkan. Även om sommaren står inför dörren med ett sommarlov och skolfritt så ger det tid för er i föreningen att prata ihop er, göra en plan, kanske söka bidrag från förbundet samt skapa en kontakt med de skolor ni önskar visa upp er idrott i.

Vi tipsar om att kontakta ert RF/SISU-distrikt då de säkerligen redan har en etablerad skolsamverkan med flera skolor men i andra idrotter än vår. Det gör det lättare att få till ett samarbete och ni behöver inte börja om från noll. Behöver ni hjälp med att hitta er idrottskontakt så kika på den här sidan: Kontaktpersoner i våra distrikt - Riksidrottsförbundet (rf.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi hoppas att ni är många föreningar som kommer tycka det här är en bra sätt för att nå nya medlemmar och få komma ut och visa upp er förening för fler genom SCHOOL IN POOL.

Nyfiken och vill läsa mer innan ni planerar vidare? Kika här: Rörelsesatsning i skolan - Riksidrottsförbundet (rf.se) Länk till annan webbplats.

Camilla Berglund

Utvecklingskonsulent

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala