Gå till innehåll
UNDERVATTENSRUGBY

1998 NM

En bild

Stående fr v: Kristian, Fredrik, Johan, Ulrik, Mikael, Andreas, Patrik, Nils, Gustav, Niklas J, Martin, Jörgen, Björn
Sittande fr v: Axel, Mårten, Janne, Morgan, Niklas E, Linus


Fakta
Mästerskapet spelades i Karlskrona, Sverige den 28 november 1998.

Artikel från Sportdykaren skriven av Johan Gårdmo:

JUNIOR-NM, UV-RUGBY I KARLSKRONA
Ett lyckat mästerskap med besk eftersmak

Så har jag således änteligen tagit itu med denna artikel från juniorlandslagets NM-98 i Karlskrona. Under förra våren blev jag tillfrågad om jag ville leda Sveriges juniorlag i undervattensrugby efter Roald och Rickard, ett smickrande erbjudande och en utmaning. Efter några veckors betänketid accepterade jag erbjudandet och startade så mitt arbete genom att finna några biträdande. Vi kom underfund med att vi borde dela in Sverige i en region norr och en söder av både ekonomiska och praktiska skäl, ansvarig för region norr blev Fredrik "Tjalle" Åström och för söder Björn Johansson. Under sommaren gick en kallelse ut till samtliga klubbar om breddläger för juniorer -78 och senare, där vi höll två läger vardera för norr och söder. Jag åkte först på det norra för att skaffa mig en uppfattning om dem och sedan på det södra och tillsammans med Tjalle och Björn tog vi ut en landslagslägertrupp på 28 man för en sista uttagning i Karlskrona. Det var väldigt roligt att se återväxten inom uv-rugbyn är god och att vi återigen börjar få upp en stor bredd, totalt hade vi 79 juniorer på våra läger.

Till landslagslägret så kom 26 man som alla var hungriga över att ta en plats i landslaget, och under långa timmar så kämpade alla och allteftersom så växte en trupp fram. När vi sedan bröt på söndagen så hade vi en trupp på 18 man klar, vilka fick en veckas vila innan vi återsamlades i Karlskrona.

Våran tanke var att vi skulle samla laget så tidigt som möjligt och försöka bygga upp en bra lagmoral och ha en möjlighet att träna ihop samt att vi skulle hinna med en kul också. Vår bosättning blev en del av marinbasens Bataljon af Trollö uti örlogsstaden Karlskrona. Förutom dubbla träningspass per dag så fyllde vi ut tiden med besök på det nya Marinmuseet, dyktanken, bowling, fotboll, caféer etc allt för att få en så trevlig tid tillsammans som möjligt.

Så var det dags för mästerskap med invigning på fredagskvällen till tonerna av Star Wars i en mysig undervattensbelyst hall. Efter denna invigning kände vi på vattnet en sista gång innan det var dags för match följande dag. Vi inledde på lördag morgon mot Danskarna, en match vi skulle vinna och vilket vi gjorde med övertygande 13-0. Sedan var det Finnarnas tur att ta sig an Danmark, seger med 7-0. Under tiden hade vi varit och lunchat samt vilade på Trollö inför våran match mot Finland. Denna match blev betydligt tuffare men vi var det bättre laget och hade kontroll över händelserna, och med två mål av Niklas Johansson och ett av Patrik fastställdes slutresultatet till 3-0. Detta innebar att vi skulle möta Finland i final vilken spelades på kvällen, men vad var det som hände egentligen?

Final kl.19.00 Sverige-Finland, domare två finska och en svensk, vi var laddade och helt övertygade om att vi skulle vinna denna match, MEN. Det började hårt finnarna tog kommando i ett par minuter men sedan flyttade vi upp spelet och tog över mer och mer. Vi behöll trycket och chanserna löste av varandra det var bara en tidsfråga innan det skulle bli mål, då tutar den finkse vattendomaren, 2 min utvisning på en svensk. Finnarna flyttar upp och det hinner bara gå några sekunder innan den finska domaren åter tutar, en ny svensk till utvisningsbåset. Nu var vi två man mindre i 1.47 vilket vi höll undan på men precis när femte spelaren kom i vattnet så gjorde finnarna 0-1, vilken madrömsstart. Men vi flyttade upp våra positioner igen och tog åter över spelet men så fort det började bli riktiga målchanser så blåstes det av och vi fick friboll emot oss. När det var två minuter kvar av första halvlek så gjorde Linus Norén ett solo-genombrott och utjämnade till 1-1. Halvtid, alla oerhört stressade och förbannade på avblåsningarna och utvisningarna som dömts, var tvungen att försöka lugna truppen och få dem att koncentrera sig på spelet och inte på domaren. Dags för andra halvlek, vi visste att vi var det bättre laget det gällde nu att ha tålamod och rulla runt tills lägena kom, sagt och gjort vi tog åter kommandot men nu verkade det sprida sig en nervorsitet bland spelarna alla ville avgöra och började tappa spelet mer och mer. Så hörs åter signaler från botten, svensk back utvisad höll i korg? Strax efter ytterligare en utvisning för samma sak, nu hade två backar utvisade under 1.48, time-out var redan tagen nervorsiteten spred sig. I med Jörgen och Andreas samt två vänstrar för att försöka hålla tätt, finnarna kom oerhört nära tre fyra gånger men vi klarade dubbelut-visningen och kunde ta tag i spelet igen. Nu var vi både fysiskt och psykiskt trötta och gjorde flera misstag, och återigen åkte vi på utvisning efter utvisning, man kan ju undra om det inte fanns en räv bakom någons öra. Perioden slut fem minuters paus och en chans att coacha igen, vi gick igenom en av varianterna vi tränat på och toppade upp laget. Så gick signalen för 15 minuter sudden-death, finnarna vann utsimmet och hade trycket de första minuterna men blev sedan avblåsta för holding, svensk friboll. Nu kom toppningen och varianten vi tränat på, vi rullade in och precis i det ögonblick stöten skulle komma så blåste, ja ni vet vem av och fullständigt oförklarligt visade ut Kristian för attack på utrustning. Detta tog knäcken på grabbarna och snart hade finnarna avgjort i sudden, ett ögonblick som var oerhört tungt för oss alla.

Men om man så här i efterhand summerar så kanske det fanns ett par saker man kunde gjort annorlunda, men vi lyckades att svetsa ihop en kanontrupp och vi hade fem otroligt roliga och trevliga dagar tillsammans, och om jag skriver: bowling, dyktanken, mattrugby, uv-match mot danskar i fontänen, sweet home alabama, stripp, Axel etc så kommer de som medverkade att dra lite på läpparna och minnas NM i Karlskrona med ett leende på läpparna.

Tack igen för alla som medverkade och tack så mycket för ett bra arrangemang av Carlskrona Sportdykarklubb D.I.B

Resultat
1. Finland
2. Sverige
3. Danmark

Sverige-Danmark

13-0

Finland-Danmark

7-0

Sverige-Finland

3-0

Sverige-Finland

1-2 (Final)


Truppen

1.

Kristian Sörensson


SDK Malmö Triton

2.

Martin Johansson


DS El Rio

3.

Andreas Corlin


Sydkustens SDK

4.

Mikael Andersson


DIB Carlskrona

5.

Linus Norén


DIB Carlskrona

6.

Jörgen Persson


SDK Malmö Triton

7.

Patrik Ericsson


SDK Malmö Triton

8.

Mårten Kindlund


DIB Carlskrona

9.

Axel af Petersen


SDK Isbjörnarna

10.

Niklas Eriksson


Sydkusten

11.

Morgan Löwenthal


Växjö SDK

12.

Niklas Johansson


SDK Malmö Triton

13.

Janne Spasic


Felix DF

14.

Ulrik Engerström


Götene/Lidköping

15.

Nils Lennartsson


Götene/Lidköping


Fredrik Hansson

Reserv

SDK Malmö Triton


Filip Ribbenberg

Reserv

DS El Rio


Gustav Paringer

Reserv

SDK Isbjörnarna


Johan Gårdmo

LedareBjörn Johansson

LedareKällor
Johan Gårdmo
Sportdykaren 3/99
Fredrik Åström

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-18

Besöksadress

Fiskaregatan 5
593 33 Västervik

Postadress

Svenska Sportdykarförbundet
Svarta Lådan
Att: Aida AL Akrawi
Monbijougatan 17D
211 53 Malmö

Kontakta oss

08-699 65 15
info@ssdf.se

Fakturor postas digitalt

pdffaktura@kansliet.net

Måste vara i pdf-format och följande adress angiven:

Svenska Sportdykarförbundet
Fack: 5601
FE: 763
751 75 Uppsala